İncir, yüzyıllardır dünya çapında bilinen hem lezzetli hem de besleyicidir bir meyvedir. Ülkemizin coğrafik açıdan çok önemli bir yerde bulunması nedeniyle her mevsimi yaşayan topraklara sahip olmanın getirdiği meyve çeşitliliği, maalesef farkında olamadığımız bir gerçektir. Teknolojik gelişmeye paralel olarak sağlık sektöründe de meydana gelen gelişmelere ve ilaç endüstrisinin tanıttığı ilaçların artık insanları çaresizliğe sürüklediği de göz önüne alındığında, bu durum gün be gün ister istemez bilinçli insanları diğer fayda verici alternatiflere yönlendirmektedir. İşte bu bağlamda incir bitkisi üzerinde de yoğun çalışmalar yapılmakta ve diyabetten egzamaya kadar bir dizi tıbbi kaygıyı tedavi etmede yardımcı olabileceği yönünde sonuçlara ulaşılmıştır.
Ancak ben bu yazımda, uzun listelerin oluştuğu tıbbı yönünden ziyade halk ağzıyla incirden bahsetmek istiyorum. Tam da zamanı olan taze taze yeşil ve siyah renkte olan incirden.
Tatlı, hafif lezzeti ve çok yerde kullanımları olan incir, kalorisi düşük ve yağsız bir meyvedir. Bir büyük, taze incir sadece 47 kaloriye sahiptir. İncir sağlıksız atıştırmalıklar yerine kullanılabilecek mükemmel bir alternatiftir. Hem taze (çüğ) hem de kuru incir tam sizliktir.
Yaklaşık 30 g kadar kuru incirin 3 gram lifi vardır. Lif kabızlığın hafifletilmesine yardımcı olabilir ve daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Ayrıca, kolesterolün düşürülmesine ve kan şekeri seviyelerinin kontrol edilmesine yardımcı olabilir. İncir, osteoporozun yanı sıra diğer sağlık sorunlarını da engelleyebilecek iyi bir kalsiyum kaynağıdır. İncirden daha iyi bir bitki kalsiyum kaynağı bulamazsınız. Diyetinize daha fazla antioksidan eklemeyi isterseniz, incir en doğru seçenektir. 2005 tarihli bir araştırmaya göre kuru incirlerin “üstün kaliteli antioksidanları” olduğu ortaya konmuştur. Antioksidanların vücuttaki hücreye zarar veren serbest radikalleri azalttığı bilinmektedir. Beslenme uzmanları, incir gibi daha fazla meyve ve sebze yiyerek antioksidan alımınızı artırmanızı önerir. İncir, çeşitli vitamin ve minerallerin en zengin bitki kaynaklarından biridir. Bunlar; vitamin A, vitamin C, vitamin K, B vitaminleri, potasyum, magnezyum, çinko, bakır, manganez, demir.
Peki yan etkileri olabilir mi? Kauçuk lateks veya huş ağacı polenine alerjisi olan kişiler de incirlere alerjisi olabilir. İncir, dut (Moraceae) familyasının bir üyesidir. Dut ailesindeki meyvelere alerjiniz varsa (ki bu meyveler ülkemizde pek yetişen meyve değildir, örneğin Jak meyvesi) muhtemelen incire de alerjiniz vardır.
K vitamini doğal bir kan pıhtılaştırıcısıdır. Kuru ve çiğ incir K vitamini açısından yüksektir. Bu nedenle kan pıhtılaştırıcısı (kalınlaştırıcı) ilaç kullananların, çok fazla incir tüketmemesi gerekir.
Sonuç olarak, incir yiyerek, bir dizi sağlık yardımından yararlanabilirsiniz. Belki de incirin en güzel tarafı halk arasında da bilinen bağırsakları rahatlatan etkisidir. İncirin taneleri adeta bir ufak taş etkisi yaratarak, mide ve bağırsakların yemek sonrası hareketleri esnasında adeta öğütücü bir makine gibi yiyecekleri parçalayarak rahat emilebilir hale getirmesidir. Kalan kısım ise posa olarak dışarıya atılmaya hazırdır. Hafta da bir kez bile olsa incir yemek, tüm sindirim sorunlarınıza yardımcı olacaktır; emin olun!