Parmaklarımızı Çıtlatmak Neden Ses Yapar?
Parmak çıtlatmanın neden ses yaptığına dair yıllardır bilim insanları arasında anlaşmazlık vardı. Ancak şimdilerde, yeni bir matematiksel yaklaşımla, eklem sıvısındaki küçük gaz kabarcıklarının kısmi çöküşünden bu seslerin çıktığını göstermektedir.
Parmak eklem sesinin açıklaması, eklemi ayıran parmak hareketlerinin neden olduğu düşük basınçların altında oluşan baloncukları içerir. Bazı çalışmalar, çıtlama sesinin kaynağı olarak baloncuk patlamasının bir noktasını işaret ederken, 2015’teki bir yayın, baloncukların tamamen patlamadığını gösterdi. Bunun yerine, çıtlamadan sonra 20 dakikaya kadar bu baloncuklar eklemlerde kalıyorlar, bu da baloncukların gürültüyü yaratan çöküşünü değil, oluşumunu öneriyor.
Ancak bu baloncukların ilk oluşumunun bir odada duyulabilir sesleri nasıl çıkarabileceği net değildi. Bunun üzerine Stanford Üniversitesi’nden ve Fransa’nın Palaiseau şehrindeki École Polytechnique’ten iki mühendis, gizemi çözmeye uğraştı. Sesin sadece kısmen patlama esnasında kabarcıklardan gelebileceğini gösterdiler. Kısmi kabarcık çöküşünün matematiksel bir simülasyonu hem sesin baskın frekansını hem de hacmini açıkladı. Bu bulgu, aynı zamanda, eklem sıvısında kabarcıkların neden gözlemlendiğini açıklayacaktır.