Erkek Üremesinde Mevsimsel Ritim
Evliliklerde yaşanan önemli sorunlardan biridir hamile kalamamak. Birçok durumda, doktorlar ve diğer uzmanlar hamile kalamamanın kesin nedenini belirlemede zorluk çekmektedir. Erkek doğurganlığının/üremesinin mevsimsel bir ritmi olduğunu öne süren son araştırmalar ile doğurganlık konusuna yeni bir ışık tutulabilir.
Sirkadiyen biyoloji alanındaki araştırmacılar uzun zamandır 24 saatlik iç saatlerimizin veya sirkadiyen ritmimizin çeşitli hücresel süreçleri etkilediğini biliyorlar. Bununla birlikte, mevsimsel ritimler dahil, vücudumuzu önemli şekillerde etkileyen başka ritimler de vardır.
Mevsimsel ritimlerin en iyi bilinen örneği, yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’ndeki milyonlarca kişiyi etkileyen mevsimsel duygu durum bozuklukları ile ilgili olanıdır. Bu, hem uyku hem de ruh halini etkileyen hormon salınımındaki değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Yeni çalışmalar, ışık kalitesi ve havadaki mevsimsel değişikliklerin, sperm hareketliliği dahil, yine de hormon salınımındaki değişikliklerden dolayı, ruh halinden çok daha fazla etkileyebileceğini öne sürüyor.
Yıl Boyunca Sperm Hareketliliği
Spermin kadının serviksinin içinden üreme organlarına girme kabiliyeti sperm motilitesi (hareketliliği) olarak bilinir. Çok hareketli spermlere sahip olmak, gebe kalmada önemli bir faktördür.
Bir çalışmada kronobiyoloji araştırmacıları yıl boyunca erkek spermlerini incelediler. Kış aylarında üretilen ve salınan fazla sayıda sperm olmasına rağmen, Temmuz ve Ağustos aylarında yapılan spermlerin çok daha hareketli olduğunu buldular.
Hareketlilik, hamile kalmak için sperm hacminden daha önemlidir, bu nedenle infertil (kısır) çiftlerin nasıl gebe kalmasına yardımcı olacağının anlaşılmasında önemli bir gelişmedir. Hareketlilik, hamile kalmak için sperm hacminden daha önemlidir, bu nedenle infertil çiftlerin gebe kalmasına yardımcı olması bakımından bu bulgular önemli bir gelişmedir. Düşük sperm hareketliliği, erkek kısırlığının başlıca nedenidir. Düşük sperm hareketliliği nedeniyle infertil olan erkekler, Temmuz ve Ağustos gibi sıcak zamanlarda gebelik için çalışırlarsa daha başarılı olabilirler.
Sperm Neden Yaz aylarında Daha Hareketli?
Testosteron, önemli derecede mevsimsel değişkenlik gösteren ve yaz aylarında yüksek seviyelere çıkan bir erkeklik hormondur. Mekanizma tam bilinmese de, testosteronun sperm olgunlaşmasında önemli bir rol oynadığı görülmektedir. Düşük testosteron seviyesinin, düşük sperm hareketliliğine sahip erkeklerde sıklıkla bulunduğu gösterilmiştir. Birçok durumda, dışarıdan testosteron alınması (takviyesi), sperm hareketliliğini, hamile kalmayı sağlayacak kadar arttırabilir.
Kronobiyoloji ve Doğurganlık
Hem mevsimsel hem de sirkadiyen ritimlerin doğurganlık üzerindeki etkisi hakkında çok az şey bilinmektedir. Ancak, doğurganlık ve kronobiyoloji arasındaki ilişki üzerine daha fazla çalışma yapıldıkça doktorlar bu konuda daha fazla bağlantı bulmaya başlayabilir. Zamana bağlı çeşitli ritimlerin doğurganlığı etkileyen seks hormonlarının salınımını düzenlediğini zaten biliyoruz, bu nedenle yeni bulgular kısırlıktan etkilenen çiftler için yeni umutlar sunabilir.