“Kahve” İyi mi? Bilim ne diyor?
Kahve gerçekten iyi mi? Günde kaç fincan sağlıklı kabul edilir? Damla kahvesi espresso’dan daha mı kötü?
Sonuçta, kahve iyi. Ancak daha fazlası var. İçilebilecek bir kafein sınırı var. Araştırmalar günde en fazla 400 mg kafein önermektedir. Ancak günün hangi saatinde kahve içtiğiniz konusunda dikkatli olun, özellikle de kafeinin etkilerine duyarlıysanız. Kafeinin yarı ömrü yaklaşık altı saattir. Yani, sabah 8’de bir fincan kahve içtiyseniz, o fincandaki kafeinin % 25’i sisteminizde saat 20:00’a kadar kalacaktır. Kahvaltınızda kahve içmek muhtemelen tatlı ile yudumlamaktan daha iyidir.
Kafein dünyanın en popüler psikoaktif maddesidir. Ve çoğu insan bunu kahve ile birlikte alır. Kahve içtiğinizde, kafein aslında beyninizi ele geçirir. Beynimizde Adenosin adı verilen bir kimyasal için kullanılan reseptörler vardır. Ve aslında Adenozin bu reseptörlere bağlandığında bizi yorgun hissettiriyor, ancak kafein içildiğinde, kafein bu reseptörlerin kontrolünü ele geçiriyor ve Adenosin için bağlanacak herhangi bir yer bırakmıyor ve bu yüzden bizi uyanık tutuyor.
Gün içerisinde kaç bardak tüketilebilir? 400 miligramdan fazla içilmemelidir. Bu da yaklaşık 3 kupa bardağa denk gelmektedir. Çok fazla tükettiğimiz zaman fizyolojimizde de bazı değişiklerin olduğunu hissetmeye başlarız, örneğin kalbimiz hızlı çarpmaya başlar. Acaba ölebileceğimiz kadar çok fazla kahve içmek mümkün mü? Ve ne kadarının bizi öldüreceğini nasıl öğrenebiliriz? Ve, bu yüzden biraz daha az içebiliriz.
Aslında bizi öldürebilecek kadar çok fazla kahve içmek zorunda değiliz. Bizi öldürecek olan kahvenin içindeki kafeindir. Yapılan bir araştırma da 1 saat içerisinde 12 adet yüksek oranda kafeinli enerji içeceğini içerseniz, muhtemelen ölürsünüz.
Peki filtre kahveler mi daha iyidir? Gerçekte daha sağlıklı olanlar bunlardır. Kahve 1000’in üzerinde bileşik içerir. Bu bileşiklerin bazıları sağlıklı antioksidanlardır, ancak bir çalışmaya göre, aslında kolesterol düzeylerini yükseltebilen başka bir şey vardır. Fakat filtrelenmiş kahveyi içerseniz, filtreleme işlemi aslında bu kolesterolü yükselten bileşiklerin bardağınıza ulaşmasını engeller.
Kafein uykumuzu da etkiler. Düzenli bir uyku en az 6-7 saat olmalıdır. Kafeinin yarı ömrü yaklaşık altı saattir. Kahve içtikten sonra vücudumuzun kafeinin % 50’sini metabolize etmesi altı saat sürecektir. O halde sabah saat 8:00’de bir fincan kahve içerseniz, sisteminizdeki kahvede kalan kafeinin % 25’ine saat 20:00’a kadar sahip olacaksınız demektir. Kahvenin bu durumda akşam saatlerinde alındığını düşünürsek, uykuya dalma süreside buna göre uzayacaktır.
Yine yapılan son araştırmalara göre de kahve karaciğer ve rahim kanseri gibi bazı kanserlere yakalanma riskini azaltabilmektedir. Muhtemelen Alzheimer Hastalığı riskini de azaltmaktadır.
Dikkat edilmesi gereken bir konuda yaşlandıkça muhtemelen kahve içmeyi bırakmalısınız. Kahve içildiğinde ilk saat içinde, kan basıncını artırabilir.
Sonuç olarak kahve sağlıklı olmakla beraber filtre kahve tercih edilmesi ve günün erken saatlerinde tüketilmesi önerilebilir.