Horlamak erkeklerde ve aşırı kilolu insanlarda daha sık görülse de, herkesi etkileyen yaygın bir durumdur. Horlama yaşla birlikte kötüleşme eğilimi gösterir. Ara sıra horlama çok ciddi değildir ancak çoğunlukla yatakta eşiniz için bir sıkıntı kaynağıdır. Bununla birlikte, alışılmış bir horlamacı iseniz, sadece size yakın olanların uyku düzenini bozmakla kalmaz, aynı zamanda kendi uyku kalitenizi de bozarsınız. Horlamanın alışkanlık haline geldiği bir zamanda, artık iyi bir gece uykusu için tıbbi yardıma ihtiyaç duyulur.
Horlamanın Nedeni nedir?
Horlama, ağız ve burun yoluyla hava akışı fiziksel olarak engellendiğinde gerçekleşir. Hava akışı, aşağıdakileri içeren bir dizi faktörle engellenebilir:
- Tıkanan burun hava yolları. Bazı insanlar sadece alerji mevsiminde veya bir sinüs enfeksiyonu geçirdiğinde horlarlar.
- Boğazda ve dilde zayıf kas tonusu. Boğaz ve dil kasları çok gevşemiş olabilir, bu da çökmesine ve hava yoluna geri dönmesine sebep olur. Bu durum, derin uyku, alkol tüketimi veya bazı uyku haplarının kullanımı sonucu olabilir.
- Hacimli (iri) boğaz dokusu. Aşırı kiloluluk hacimli boğaz dokusuna neden olabilir. Ayrıca, büyük bademcikler ve adenoidleri olan çocuklar sıklıkla horlamaktadır.
- Uzun yumuşak damak ve / veya uvula (küçük dil). Uzun bir yumuşak damak veya uzun bir uvula burundan boğaza açılan deliği daraltabilir. Bu yapılar titreştiğinde ve birbirine çarptığında solunum yolları tıkanarak horlamaya neden olur.